Przepis na wielkanocne dania 📖
Pierogi z kapustą i grzybami:Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 500 g kapusty kiszonej, pokrojonej w drobną kostkę
- 200 g suszonych grzybów, namoczonych i pokrojonych w kostkę
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. W dużej misce połącz mąkę z solą, następnie dodaj ciepłą wodę i olej. Dobrze zamieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Owiń je folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.
2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj kapustę i grzyby, smażając wszystko kolejne 10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw nadzienie do przestygnięcia.
3. Po 30 minutach ciasto powinno być gotowe. Rozwałkuj je na cienkie płaty. Wykrawaj z ciasta okręgi, umieszczaj na nich porcję nadzienia, a następnie zlepiaj brzegi pierogów.
4. Gotuj pierogi w dużym garnku z osolonym wrzątkiem przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na talerz.
5. Podawaj gorące pierogi z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki.
Smacznego!