Przepis na zapiekankę grecka 📖

Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (np. wołowego)
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 średnia cukinia, pokrojona w plastry
- 200 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 100 g oliwek, pokrojonych na plasterki
- 100 g sera feta, pokruszonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
2. Dodaj mielone mięso do cebuli i czosnku. Smaż, mieszając, aż mięso będzie dobrze podsmażone.
3. Dodaj paprykę i cukinię. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj pomidory i oliwki. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut.
5. Przełóż zawartość rondla do naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch kruszonym serem fetą.
6. Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko się zrumieni.
7. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Następnie podawaj ciepłą.

Smacznego!

Podobne przepisy

grecka
rybę grecką
sałatkę grecką
pizze grecka
sałatkę grecką po angielsku