Przepis na żeberka z grilla elektrycznego 📖
Oto przepis na żeberka z grilla elektrycznego:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka octu winnego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj miód, sos sojowy, posiekany czosnek, paprykę słodką, pieprz, olej roślinny i ocet winny.
2. Przygotuj żeberka, usuwając nadmiar tłuszczu i błon.
3. Zanurz żeberka w przygotowanej marynacie, upewnij się, że całe mięso jest pokryte.
4. Zostaw marynowane żeberka w lodówce na co najmniej 2 godziny (najlepiej przez noc), aby smaki się przegryzły.
5. Przełóż żeberka na rozgrzany grill elektryczny.
6. Grilluj żeberka przez około 20-25 minut, regularnie obracając je, aby równomiernie się upiekły.
7. Gdy żeberka nabiorą rumianego koloru i będą soczyste, można je zdjąć z grilla.
8. Przenieś żeberka na deseczkę i pozostaw je na chwilę, aby mięso odpoczęło.
9. Możesz podać żeberka od razu lub polać je odrobiną sosu marinowego.
Smacznego!