Przepis na zrazy 📖

Składniki:

- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki oleju
- 3-4 szklanki bulionu wołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3-4 ząbki goździków
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. Polędwicę wołową umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt grube plastry (ok. 1 cm).
2. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
3. Czosnek obrać i posiekać.
4. Plastry mięsa oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
5. Na patelni rozgrzać masło i olej, na których podsmażyć z obu stron plastry mięsa, a następnie wyjąć je z patelni.
6. Na tej samej patelni, na tłuszczu z mięsa, smażyć cebulę i czosnek, aż się zeszklią.
7. Dodać do cebuli liść laurowy, ziele angielskie, goździki, koncentrat pomidorowy i smażyć przez chwilę.
8. Dodać do patelni bulion wołowy, ocet i cukier, gotować przez chwilę.
9. Włożyć do sosu plastry mięsa, gotować na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie.
10. Zrazy podawać gorące, polane sosem z patelni. Można do nich podać puree ziemniaczane lub duszoną marchewkę.

Smacznego!

Podobne przepisy

zrazy ze schabu wieprzowego