Przepis na zupy letnie 📖

Zupa ogórkowa

Składniki:
- 4 ogórki małe
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 200 ml zsiadłego mleka
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ogórki umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek aż będą miękkie i lekko zarumienione.
3. Dodaj starte ogórki i smaż całość przez 5 minut.
4. Wlej bulion warzywny, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
5. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
6. Dodaj zsiadłe mleko i dokładnie wymieszaj.
7. Dopraw zupę solą i pieprzem według uznania.
8. Posiekaj koper i dodaj do zupy.
9. Zupa ogórkowa jest gotowa do podania. Można ją podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem startego ogórka, koperku lub skwarków. Smacznego!

Podobne przepisy

danie letnie
letnie zapiekanki
letnie lemoniady
letnie drinki
letnie ciasto z truskawkami