🥗 Polska
sałatka: mieszanka świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, papryka, cebula, wszystko pokrojone w plastry lub kostkę. Dodatkowo można dodać jajka na twardo i plasterki gotowanej szynki. Całość jest polana sosem winegret.
🥗 Sałatka grecka: tradycyjna mieszanka pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek, sera feta i świeżych ziół, takich jak oregano czy bazylia. Podsypuje się też odrobiną soli i pieprzu oraz polewa oliwą z oliwek.
🥗 Sałatka z grillowanym kurczakiem: w niej serwowane są soczyste kawałki grillowanego kurczaka pokrojonego na paseczki, na łóżku świeżych liści sałaty, pomidorów, ogórków, kukurydzy, krojonego awokado i startego sera. Jest dodatkowo skropiona sosem czosnkowym lub ranch.
🥗 Sałatka z krewetkami: to danie, w którym główną rolę odgrywają grillowane krewetki, podawane na mieszance rukoli, sałaty, startego marchewki, ogórka i czerwonej papryki. Całość jest skropiona sosem czosnkowym lub sosem cytrynowo-miodowym.
🥗 Sałatka Caprese: prosta, a zarazem wyjątkowo smaczna, składa się z plastra pomidora, plastra mozzarelli oraz listka świeżej bazylii, polana oliwą z oliwek i skropiona octem balsamicznym.
🥗 Sałatka z awokado i grillowanym łososiem: w niej serwowane są pokrojone na plastry grillowane kawałki łososia, na łóżku mieszanki sałat, awokado, kolorowej papryki i pokrojonej cebuli czerwonej. Całość jest polana sosem jogurtowym z dodatkiem ziaren sezamu.
🥗 Sałatka Cezar: klasyczna sałatka składająca się z pokrojonej sałaty rzymskiej, grzanków, startego parmezanu oraz grillowanego kurczaka. Całość jest polana sosem cezar, który zawiera składniki jak jajko, musztarda, czosnek, anchois czy cytryna.
🥗 Sałatka z pieczonym burakiem: składająca się z pokrojonych w kostkę upieczonych buraków, rukoli, orzechów włoskich oraz startego sera pleśniowego. Dolewana jest do niej marynata z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek.