Przepis na adwokata z mleka skondensowanego 📖

Przepis na adwokata z mleka skondensowanego:

Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 jajka
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- szczypta soli

Wykonanie:
1. Rozszczelnić puszkę mleka skondensowanego i przelać jej zawartość do miski.
2. Dodać jajka, sok z cytryny, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Stopniowo dodawać gorącą wodę, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka i jednolita.
4. Przygotować naczynie żaroodporne (np. szklanki do adwokata) i wlać do nich przygotowaną masę.
5. Wstawić naczynia do garnka z gotującą się wodą (wodę należy wlać do garnka na tyle, by sięgała do połowy wysokości naczyń).
6. Całość gotować na małym ogniu przez około 60-90 minut, aż adwokat się ścięgnie i nabierze odpowiedniej konsystencji.
7. Gdy masa jest gotowa, wyjąć naczynia z garnka i wystudzić adwokata w lodówce przez kilka godzin.
8. Przed podaniem można posypać adwokata odrobiną cukru lub cynamonem.

Gotowy adwokat z mleka skondensowanego można podawać jako samodzielny deser, dodatek do ciast lub napoju. Smacznego!

Podobne przepisy

rafaello z mleka skondensowanego
ajerkoniak bez mleka skondensowanego
lody bez mleka skondensowanego
ajerkoniak z mleka skondensowanego
sernik na zimno z mleka skondensowanego