Przepis na rafaello z mleka skondensowanego 📖
Oto prosty przepis na rafaello z mleka skondensowanego:Składniki:
- 250 g mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g wiórków kokosowych
- 25 g masła
- 20-25 orzechów laskowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Instrukcje:
1. W dużym misce połącz mleko skondensowane, wiórki kokosowe, masło i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
2. Jeśli chcesz dodać orzechy laskowe, umieść po jednym w środku każdej kulki rafaello. Możesz je wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, aby nadać im intensywniejszy smak.
3. Formuj małe kulki z gotowej masy kokosowej i umieść na półmisku lub desce do krojenia. Możesz również nadać im kształt owalny, jak tradycyjny rafaello.
4. Ułóż kulki na talerzu i umieść w lodówce na około 1-2 godziny, aby stężały.
5. Gdy kulki stwardnieją, połóż je na papilotki lub wyłożoną papierem do pieczenia tacę.
6. Rafaello gotowe! Możesz je przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i podawać jako smakowity dodatek do herbaty czy kawy. Smacznego!