Przepis na sernik na zimno z mleka skondensowanego 📖

Przepis na sernik na zimno z mleka skondensowanego:

Składniki:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 400 g sera białego, np. twarogu
- 1 puszka (ok. 400 g) mleka skondensowanego słodzonego
- 200 ml śmietany kremówki
- sok i starta skórka z 1 cytryny

Przygotowanie:
1. Herbatniki umieść w torbie strunowej i zgnieć je za pomocą wałka do uzyskania jednolitej konsystencji drobnych kruszców.
2. Masło rozpuść w rondelku.
3. W misce połącz rozpuszczone masło z pokruszonymi herbatnikami, aż składniki się połączą.
4. Przygotowaną masę przełóż na dno tortownicy (ok. 24 cm) i dokładnie wyrównaj.
5. Wstaw tortownicę do lodówki, aby masa stężała.
6. Ser biały przetrzyj przez sito lub zmiel w maszynce do mięsa, aby uzyskać gładką konsystencję.
7. W osobnej misce umieść mleko skondensowane słodzone i śmietanę kremówkę, a następnie ubij za pomocą miksera na gęstą masę.
8. Do masy dodaj startą skórkę i sok z cytryny oraz utrzyj, aby składniki się połączyły.
9. Dodaj utarte ser biały do miski z masą i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
10. Gotową masę serową wyjmij z lodówki i delikatnie rozprowadź na naszym spodzie z herbatników.
11. Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
12. Przed podaniem można udekorować sernik owocami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

ajerkoniak z mleka skondensowanego
lody bez mleka skondensowanego
rafaello z mleka skondensowanego
adwokata z mleka skondensowanego
ajerkoniak bez mleka skondensowanego