Przepis na aronie z jabłkami 📖
Składniki:- 250g aronii
- 4 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki wody
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Aronię dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i osącz.
2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na drobne kawałki.
3. W garnku zagotuj wodę i dodaj cukier, mieszaj aż do jego rozpuszczenia.
4. Dodaj do garnka aronię i jabłka, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż owoce zmiękną i połączą się ze sobą.
5. Odstaw gotowaną mieszankę na bok i pozostaw do ostygnięcia.
6. Gdy mieszanka ostygnie, dodaj do niej sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
7. Przełóż powstałą zawartość do słoików lub butelek, szczelnie zamknij i przechowuj w lodówce.
8. Gotowe! Teraz możesz korzystać z aromatycznego dżemu z aronii z jabłkami, idealnego do smarowania pieczywa czy dodawania do jogurtów i płatków śniadaniowych.