Przepis na aronie nalewka 📖

Przepis na nalewkę z aronii:

Składniki:
- 500 g aronii
- 500 ml wódki (40%)
- 200 g cukru

Instrukcje:
1. Umieść aronię w garnku i zalej wódką.
2. Odstaw naczynie na około 2-3 tygodnie, aby owoce miały czas namoczyć się w alkoholu. Można również zostawić aronię na dłużej, jeśli chcesz uzyskać silniejszy smak.
3. Po tym czasie, odcedź nalewkę, oddzielając owoce od płynu.
4. W drugim garnku zagotuj wodę, dodaj cukier i mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
5. Odstaw syrop cukrowy do ostygnięcia.
6. Po wystygnięciu, dodaj syrop do nalewki i dokładnie wymieszaj.
7. Przelej nalewkę do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
8. Po kilku tygodniach nalewka będzie gotowa do spożycia. Im dłużej będzie leżała, tym bardziej się rozwinie.

Najlepiej serwować ją schłodzoną jako dodatek do deserów lub jako aperitif.

Podobne przepisy

aronie sok
aronie z jabłkami
aronie dzem
krupnik nalewka
nalewka z aronii