Przepis na azjatycka 📖

Kung Pao Chicken - danie z kuchni chińskiej:

Składniki:

- 4 filety z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 1 papryka chili
- 1 łyżka imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka pasty chili
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka tajskiej pasty rybnej
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pokrój kurczaka w małe kawałki, oprósz solą, pieprzem i 1 łyżką mąki kukurydzianej.

2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w kostkę imbir, posiekany czosnek i pokrojoną w paski cebulę. Smaż na złoty kolor.

3. Dodaj paski papryki chili, czerwonej i żółtej papryki. Smaż na złoty kolor.

4. Dodaj przyprawy: cukier, sos sojowy, sos hoisin, tajską pastę rybną i pastę chili. Całość mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

5. W osobnej misce wymieszaj bulion z resztą mąki kukurydzianej.

6. Dodaj mięso do sosu i mieszaj, aż będzie dobrze pokryte.

7. Wlej mieszankę z bulionu i mąki i gotuj na średnim ogniu mieszając przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

8. Podawaj z ryżem lub makaronem soba.

Smacznego!

Podobne przepisy

azjatycka wołowina
zupę azjatycką