Przepis na zupę azjatycką 📖
Przepis na zupę azjatycką:Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200g makaronu ryżowego
- 200g kawałków kurczaka lub tofu
- 1 marchewka, pokrojona w paski
- 100g cukinii, pokrojonej w plastry
- 100g groszku cukrowego
- 100g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżeczka startego imbiru
- Przyprawy: sól, pieprz, chili do smaku
- Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj bulion warzywny.
2. Dodaj makaron ryżowy do garnka i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente.
3. Równocześnie podsmaż kurczaka/tofu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, aż się zrumieni. Przełóż na talerz i odstaw na bok.
4. Do tego samego garnka dodaj marchewkę, cukinię, groszek cukrowy i pieczarki. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Włóż posiekany czosnek, starty imbir, sos sojowy i sos rybny do garnka z warzywami. Dodaj również przyprawy: sól, pieprz i chili do smaku.
6. Wlej wrzący bulion do garnka z warzywami. Gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż wszystkie smaki się połączą i zupa będzie dobrze doprawiona.
7. Gdy zupa jest gotowa, dodaj wcześniej podsmażonego kurczaka/tofu.
8. Przed podaniem posyp zupę posiekaną natką pietruszki.
9. Zupa azjatycka jest gotowa do podania! Możesz ją serwować jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych azjatyckich potraw. Smacznego!