Przepis na babeczki czekoladowe dr.oetkera 📖
Przepis na babeczki czekoladowe Dr. Oetkera:Składniki:
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
Wykonanie:
1. W dużej misce mieszamy masło i cukier pudru, aż otrzymamy jednolitą masę.
2. Dodajemy jajka, po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do miski z masłem i jajkami.
4. Dodajemy mleko i wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Foremki na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem, do około 2/3 wysokości.
6. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż będą sprężyste i sucha patyczek włożony do środka wyjdzie czysty.
7. Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Gotowe babeczki można udekorować wedle własnego uznania, na przykład lukrem, kremem, bitą śmietaną lub posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego!