Przepis na babeczki czekoladowe z nadzieniem 📖
Oto prosty przepis na pyszne babeczki czekoladowe z nadzieniem:Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 75 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- nadzienie czekoladowe (np. kawałki czekolady lub krem czekoladowy)
Instrukcje:
1. Przygotuj foremki na babeczki i nagrzej piekarnik do 180°C.
2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól.
3. W drugiej misce ubij jajka, następnie dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo wlej mokre składniki do misy z suchymi składnikami. Wymieszaj delikatnie, aż wszystko dokładnie się połączy.
5. Do każdej foremki nałóż około 2 łyżki ciasta. Następnie dodaj na środek foremki niewielką ilość nadzienia czekoladowego.
6. Pokryj babeczki pozostałym ciastem, tak aby nadzienie było dobrze schowane.
7. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy patyczek włożony w środek babeczki będzie czysty.
8. Po upieczeniu wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Teraz możesz cieszyć się smacznymi babeczkami czekoladowymi z przepysznym nadzieniem! Smacznego!