Przepis na babeczki kopiec kreta 📖
Przepis na babeczki Kopiec Kreta:Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru
- 4 jajka
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 100 ml mleka
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 250ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 250g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. W misie miksera umieszczamy miękkie masło i cukier, następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
2. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
3. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
4. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej, naprzemiennie z mlekiem, mieszając delikatnie łopatką.
5. Dodajemy aromat waniliowy i całość dokładnie mieszamy.
6. Formujemy papilotki z papierowych foremek i wypełniamy je przygotowanym ciastem, napełniając do 2/3 objętości.
7. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 18-20 minut, aż będą sprężyste i lekko przypieczone.
8. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.
9. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier puder.
10. Na wystudzone babeczki nanosimy ubitą śmietanę, wyrównujemy łyżką.
11. W kolejnym kroku obtaczamy babeczki w wiórkach kokosowych, nadając im charakterystyczny wygląd "kopca kreta".
12. Gotowe babeczki Kopiec Kreta przechowujemy w lodówce przed podaniem.
Smacznego!