Przepis na kopiec kreta 📖

Kopiec Kreta to deser złożony z biszkoptu, bitej śmietany, galaretki oraz kremu budyniowego. Aby go przygotować, należy najpierw upiec biszkopt i ostudzić go. Następnie przygotować galaretkę i odstawić ją do stężenia. Krem budyniowy należy ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia. Na koniec ubić śmietanę na sztywny i puszysty krem. Teraz czas na składanie deseru. Na spód tortownicy układa się kawałki biszkoptu, na nią resztę biszkoptu pokrojonego na mniejsze kawałki, następnie równomiernie nakłada się krem budyniowy. Na to nakłada się galaretkę i wstawia do lodówki do stężenia. Po stężeniu galaretki, zdejmuje się tortownicę i układa ostatnią warstwę - ubitą śmietanę. Dekoracja góry kopca może być wedle uznania, można użyć owoców, bitą śmietanę, czekoladę czy posypki. Gotowy kopiec Kreta należy wstawić do lodówki na minimum godzinę przed podaniem. Smacznego!

Podobne przepisy

deser kopiec kreta
babeczki kopiec kreta