Przepis na deser kopiec kreta 📖
Przepis na deser Kopiec Kreta:Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 500 g masy kajmakowej
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 g truskawek
- 50 g migdałów
- 50 g czekolady
Wykonanie:
1. Rozdrabniamy herbatniki w proszek i łączymy je z rozpuszczonym masłem. Przekładamy masę do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy przez około 30 minut.
2. W misce mieszamy ser mascarpone, masę kajmakową i 2 łyżki cukru pudru. Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Wyjmujemy formę z lodówki i na spód herbatników układamy połowę masy serowej. Na wierzch kładziemy pokrojone w kostkę truskawki (ok. połowa ilości) i przykrywamy resztą masy serowej. Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, by masa ścięła się.
4. Zalewamy galaretki truskawkowe wrzącą wodą, wymieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Na ostudzoną masę serową układamy truskawki i zalewamy zastygniętą galaretką. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż galaretka się dobrze zetnie.
5. Na suchej patelni prażymy na złoto migdały, a następnie posypujemy nimi wierzch desera. Doprawiamy startą czekoladą i podajemy.
Smacznego!