Przepis na babeczki korpusy 📖

Oto przepis na pyszne babeczki korpusy:

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka

Instrukcje:

1. Przed rozpoczęciem przygotuj wszystkie składniki. Ogrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (obróciowy 160 stopni Celsjusza). Przygotuj foremki do babeczek, na przykład silikonowe lub metalowe. Jeśli używasz metalowych foremek, wyłoż je papilotkami.

2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.

3. Dodaj masło i za pomocą miksera lub trzepaczki utrzyj składniki na jednolitą masę.

4. Do masy dodaj jajka, jeden po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj także ekstrakt waniliowy i kontynuuj mieszanie.

5. Stopniowo dodaj mleko do masy i kontynuuj mieszanie aż składniki dobrze się połączą i utworzą jednolite ciasto.

6. Przełóż ciasto do przygotowanych foremek, napełniając je do około 2/3 ich pojemności.

7. Umieść foremki w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 18-20 minut, lub do momentu aż babeczki nabiorą złotego koloru i wierzch będzie sprężysty pod dotykiem.

8. Gdy są gotowe, wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw je do ostygnięcia na kratce.

9. Możesz teraz udekorować je według własnych upodobań - polewą, lukrem, kremem, owocami czy posypką.

10. Smacznego! Teraz możesz cieszyć się pysznymi babeczkami korpusy!

Podobne przepisy

babeczki kruche korpusy
babeczki ewy
babeczki fit
babeczki
babeczki dla psa