Przepis na babka do formy zajączka 📖
Składniki:- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. Włożyć masło do miski i dokładnie go wymieszać, aż stanie się kremowe.
2. Stopniowo dodawać cukier i kontynuować mieszanie, aż masa stanie się puszysta.
3. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
4. W innej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Następnie powoli dodawać do masy jajecznej, mieszając jednocześnie.
5. Stopniowo dodawać mleko i ekstrakt waniliowy, mieszając, aż składniki dokładnie się połączą i utworzą jednolitą masę.
6. Formę w kształcie zajączka dokładnie wysmarować masłem lub posmarować olejem. Następnie wlać do formy przygotowaną masę.
7. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C, aż stanie się złocista i wilgotna wewnątrz.
8. Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przez kilka minut.
9. Przełożyć babkę na półmisku lub desce i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
10. Można ją ozdobić lukrem, posypką czekoladową lub cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!