Przepis na babkę z oranżadą 📖

Składniki:
- 250 g masła
- 2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oranżady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka Kakao

Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Jaja oddzielamy na żółtka i białka.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Do żółtek dodajemy cukier i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą.
5. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, oranżadę, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Połowę ubitych białek dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
7. Drugą połowę białek dodajemy do miski, w której przygotowujemy kakao, i również delikatnie mieszamy.
8. Do formy na babkę wylewamy na przemian ciasto oraz masę z kakaem, tworząc efekt marmurkowy.
9. Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
10. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Gotową babkę z oranżadą można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i podawać. Smacznego!

Podobne przepisy

babkę zebre z oranżadą
zebra oranżada
zebre z oranżadą
placek zebra z oranżadą
ciasto zebra z oranżadą