Przepis na bezy kokosowe 📖

Składniki:
- 3 białka
- 200g cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Przed rozpoczęciem przygotowania upewnij się, że wszystkie naczynia, w których będziesz pracować, są dokładnie umyte i pozbawione tłuszczu.
2. Zagotuj wodę w garnku na niewielkim ogniu, a następnie umieść miskę na garncu (może to być miska nierdzewna lub szklana), tworząc parującą kąpiel.
3. Włóż białka do miski i lekko wymieszaj je trzepaczką do względnie jednolitej konsystencji.
4. Dodaj sok z cytryny i kontynuuj delikatne mieszanie białek.
5. Stopniowo dodawaj cukier puder do miski, łyżka po łyżce, stale mieszając wszystkie składniki.
6. Po dodaniu całego cukru puder, kontynuuj mieszanie, aż masa będzie jednolita, błyszcząca i tworzyć sztywną konsystencję (powinno to potrwać około 10 minut).
7. Następnie dodaj wiórki kokosowe do miski i delikatnie wymieszaj je trzepaczką, aż zostaną równomiernie rozprowadzone w masie.
8. Przygotuj blachę do pieczenia, wyłożoną papierem pergaminowym lub matą silikonową.
9. Za pomocą łyżki nabieraj porcje masy bezy i układaj je na blasze w odstępach, aby utworzyć małe, okrągłe bezy.
10. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 120°C i piecz przez około 60-70 minut, aż bezy będą chrupiące i lekko zbrązowieją.
11. Gdy bezy są gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez około 15-20 minut.
12. Po ostygnięciu bezy kokosowe są gotowe do podania. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Smacznego!

Podobne przepisy

wafle kokosowe
fit lody kokosowe
ciasto kokosowe
babeczki kokosowe
kokosowe chmurki