Przepis na bigos po rosyjsku 📖
Bigos po rosyjsku, znany także jako "solenizowany bigos", to smaczne danie kuchni rosyjskiej. Oto przepis na tradycyjny bigos po rosyjsku:Składniki:
- 500g kapusty kiszonej
- 300g kiszonej kapusty czerwonej
- 300g kiszonej kapusty białej
- 200g boczku
- 200g kiełbasy wędzonej
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonej ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oleju
Instrukcje:
1. Odsącz kiszoną kapustę z nadmiaru płynu i pokrój ją w paski. Włóż ją do dużego garnka.
2. Pokrój cebulę w kostkę, a boczek oraz kiełbasę w paski. Marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czosnek posiekaj drobno.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czosnek, boczek i kiełbasę, aż staną się złote.
4. Dodaj podsmażone składniki do garnka z kapustą. Dodaj również kiszoną kapustę czerwoną i białą.
5. Wrzuć do garnka liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
6. Gotuj bigos na niewielkim ogniu przez około 2-3 godziny, aż będą dobrze połączone smaki i kapusta będzie miękka.
7. Bigos podawaj na gorąco, najlepiej z kaszą gryczaną lub pieczywem.
Smacznego!