Przepis na szarlotka po rosyjsku 📖
Oto tradycyjny przepis na szarlotkę po rosyjsku:Składniki:
- 4-5 dużych jabłek (kwaśnych)
- 200 g mąki
- 150 g masła (pokrojonego w kostkę)
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder (do posypania)
Instrukcje:
1. Najpierw należy obronić jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w drobne kawałki.
2. Następnie w dużym garnku podgrzewamy jabłka na niewielkim ogniu, dodając cukier i mieszając, aż jabłka zmiękną i utworzą konsystencję musu.
3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodajemy pokrojone masło i roztrzepane jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Na dnie formy do pieczenia układamy połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając je na dnie.
5. Następnie dodajemy jabłka w równomiernym kształcie na nasze ciasto.
6. Pozostałą część ciasta rozprowadzamy na górną warstwę jabłek, aby je przykryć.
7. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, aż ciasto będzie złote.
8. Po upieczeniu szarlotkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
9. Przed podaniem szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
10. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pyszną szarlotką po rosyjsku!