Przepis na bigos z cukini 📖

Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 medium marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 200 g boczku wędzonego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną dokładnie opłucz i posiekaj.
2. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
4. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
5. Boczek wędzony pokrój na małe kawałki.
6. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 3-4 minuty, aż zmiękną.
7. Dodaj boczek i smaż przez kolejne 5 minut.
8. Dodaj kapustę i marchewkę, mieszaj i smaż przez około 10 minut.
9. Następnie dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy, paprykę, majeranek i liść laurowy. Mieszaj wszystko razem.
10. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
11. Zmniejsz ogień i dusz bigos przez około 1,5 godziny, aż wszystkie składniki się połączą i zmiękną.
12. Podawaj bigos z cukinią na gorąco, najlepiej z pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

mizerie z cukini
obiad cukini
obiad z cukini
leczo z cukini
babkę z cukini