Przepis na bimber z gruszek 📖

Bimber z gruszek to wyjątkowy trunek, który możemy przygotować w domu według poniższego przepisu:

Składniki:
- 1 kg dojrzałych gruszek
- 200 g cukru
- 1 l wody
- 1 l czystego spirytusu

Przygotowanie:
1. Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skóry. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne.
2. W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj pokrojone gruszki i cukier. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż gruszki zmiękną.
3. Po tym czasie odstaw garnek z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
4. Gdy zawartość garnka będzie już zimna, dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj.
5. Przelej uzyskaną mieszankę do słoików. Upewnij się, że słoiki są dobrze zamknięte.
6. Bimber z gruszek powinien teraz odleżeć przez około 3 tygodnie w szczelnym i zacienionym miejscu, aby nabrał odpowiedniego smaku.

Po upływie trzech tygodni, Twój własnoręcznie przygotowany bimber z gruszek będzie gotowy do spożycia. Pamiętaj jednak, że spożywanie alkoholu jest przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Podobne przepisy

bimber
bimber z dyni
bimber z limonka
bimber z miodem
bimber w my summer car