Przepis na bimber z mandarynek 📖
Przepis na bimber z mandarynek:Składniki:
- 10-15 mandarynek
- 1 kg cukru
- 4 litry wody
- 200 ml spirytusu
Instrukcje:
1. Dokładnie umyj mandarynki i usuń z nich wszelkie pestki.
2. Pokrój mandarynki na mniejsze kawałki.
3. W dużym garnku zagotuj wodę.
4. Dodaj pokrojone mandarynki do wrzącej wody i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, aż owoce zmiękną.
5. Dodaj cukier do garnka z mandarynkami i wodą. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
6. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
7. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj spirytus i dokładnie wymieszaj.
8. Przelej bimber do wyparzonych butelek i szczelnie zakręć.
9. Schowaj butelki w chłodne, ciemne miejsce na około 2-3 tygodnie, aby bimber mógł się dobrze zaprawić.
10. Po tym czasie bimber będzie gotowy do spożycia. Możesz przelać go przez drobne sitko lub serwować z kawałkami mandarynek.
Ważne: Pamiętaj o rozsądku i umiarze podczas spożywania alkoholu. Upewnij się, że jesteś świadomy prawnych aspektów produkcji napojów alkoholowych w Twoim regionie, a także, że przestrzegasz miejscowych przepisów i ograniczeń dotyczących spożycia alkoholu.