Przepis na biszkopt miodowy 📖

Oto prosty przepis na biszkopt miodowy:

Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 3 łyżki płynnego miodu
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
2. Oddziel białka od żółtek i umieść je w dwóch osobnych miskach.
3. Białka ubij na sztywno za pomocą miksera.
4. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
5. Następnie dodaj żółtka i miód, delikatnie mieszając na niskich obrotach miksera.
6. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając za pomocą drewnianej łyżki, aż składniki się połączą.
7. Wylej ciasto do przygotowanej blaszki i równomiernie je rozprowadź.
8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, bądź do momentu, gdy biszkopt stanie się złocisto-brązowy i elastyczny.
9. Wyjmij biszkopt z pieca i pozostaw go do ostygnięcia w blaszce.
10. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, możesz go kroić na kawałki i podawać.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos miodowy
sos winegret miodowy
miodowy winegret
krupnik miodowy
mazurek miodowy