Przepis na mazurek miodowy 📖

Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej (np. cynamonu)
- garść orzechów lub migdałów

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną.
2. W osobnym naczyniu rozpuść masło, a następnie dodaj do niego miód i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Do mąki dodaj suchą mieszaninę z masłem, miodem i cukrem. Wbij do masy jajka i wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
4. Powstałe ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i zagnieć je ręcznie, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
5. Przygotuj formę o średnicy około 25 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto, równomiernie rozprowadzając je po całej powierzchni.
6. Wierzch mazureka udekoruj pokrojonymi orzechami lub migdałami.
7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i wstaw mazurek na około 25-30 minut, aż zrumieni się na złoty kolor.
8. Po upieczeniu wyjmij mazurek z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij go z formy i podawaj na paterze.

Smacznego!

Podobne przepisy

sos miodowy
krupnik miodowy
biszkopt miodowy
sos winegret miodowy
miodowy winegret