Przepis na brownie prosty 📖
Oto prosty przepis na brownie:Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 170 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 120 g mąki pszennej
- opcjonalnie: 100 g posiekanych orzechów włoskich
Instrukcje:
1. Przed rozpoczęciem przygotowań, nagrzej piekarnik do 180°C i przygotuj prostokątną formę o wymiarach około 20x20 cm przez jej wyłożenie pergaminem lub wysmarowanie masłem i obsypanie mąką.
2. W garnuszku rozpuść masło i gorzką czekoladę na niewielkim ogniu, mieszając stale, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
3. W osobnej misce ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę.
4. Dodaj stopioną czekoladę z masłem do jajek oraz cukrem i dokładnie wymieszaj.
5. Następnie dodaj mąkę do mokrych składników i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Nie mieszaj zbyt długo, aby nie utworzyć za dużo glutenu, co mogłoby sprawić, że ciasto będzie gumowate.
6. Jeśli chcesz dodać orzechy włoskie, teraz jest odpowiedni moment na dodanie ich. Wsyp je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
7. Wylej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj je równą warstwą i włóż do piekarnika.
8. Piecz przez około 25-30 minut. Pamiętaj, że czas pieczenia może się różnić w zależności od indywidualnych ustawień piekarnika, więc sprawdzaj, czy ciasto jest upieczone. Wykorzystaj metodę wykałaczkową – wsadź wykałaczkę w środek ciasta, jeśli wyjdzie lekko wilgotna, ale nie z surowego ciasta, brownie jest gotowe.
9. Gdy brownie jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na kwadratowe kawałki i podawaj.
Brownie możesz podawać same, z bitą śmietaną, lodami, polewą czekoladową lub dowolnym innym dodatkiem, który Ci odpowiada. Smacznego!