Przepis na brownie z kakao 📖

Oto przepis na brownie z kakao:

Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 170g masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g mąki
- 40g kakao
- 1/4 łyżeczki soli

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsiusza. Wyłóż kwadratową blaszkę o wymiarach 20x20 cm papierem do pieczenia.
2. W rondelku na niskim ogniu, rozpuść masło razem z gorzką czekoladą, mieszajając aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
3. W dużej misce, ubij jajka i cukier za pomocą trzepaczki do momentu, aż masa zacznie się rozpuszczać.
4. Dodaj do masy jajecznej ostudzoną czekoladę i masło, mieszając dokładnie.
5. Przesiej mąkę, kakao i sól do miski z masą czekoladową. Delikatnie wymieszaj składniki, aż do połączenia się wszystkich składników.
6. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i rozprowadź je równomiernie.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż wierzch brownie będzie lekko chrupiący, ale w środku jeszcze wilgotny.
8. Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
9. Kiedy brownie wystygnie, pokrój je na kwadratowe porcje i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

brownie kakao
brownie z kakao bez masła
proste brownie z kakao
brownie z kakao w kubku
brownie z kakao bez czekolady