Przepis na brownie z masłem orzechowym 📖

Oto prosty przepis na pyszne brownie z masłem orzechowym:

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Sposób przygotowania:
1. W niewielkim rondelku roztop gorzką czekoladę razem z masłem na małym ogniu. Mieszaj, aż wszystko się połączy i masa będzie gładka. Odstaw do ostudzenia.
2. W osobnej misce ubij jajka z cukrem do momentu, gdy uzyskasz jednolitą, puszystą masę.
3. Do masy jajecznej powoli dodawaj ostudzoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszając.
4. Dodaj mąkę, ekstrakt waniliowy oraz sól. Delikatnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
5. Przełóż połowę ciasta do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na wierzchu rozprowadź równomiernie masło orzechowe.
7. Na masło orzechowe wylej resztę ciasta i równomiernie rozprowadź.
8. Piecz brownie w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 25-30 minut. Sprawdź, czy jest gotowe, wkłuwając w środek patyczek - jeżeli wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
9. Po upieczeniu wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na kwadratowe lub prostokątne kawałki.

Teraz możesz cieszyć się pysznymi i wilgotnymi brownie z masłem orzechowym! Smacznego!

Podobne przepisy

brownie czekoladowe z masłem orzechowym
owsiankę z masłem orzechowym
babeczki z masłem orzechowym
mazurek z maslem orzechowym
tofu z masłem orzechowym