Przepis na bułki na hot dogi 📖
Przepis na tradycyjne bułki na hot dogi:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj cukier i odstaw na 5-10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W większej misce wymieszaj mąkę i sól.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże i olej do miski z mąką. Mieszaj łyżką drewnianą, aż składniki się połączą.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Wróć ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyłóż je na lekko oprószoną mąką stolnicę i delikatnie ugnieć. Podziel na 10-12 równych kawałków.
7. Każdy kawałek ciasta uformuj w długą bułkę o kształcie hot doga. Ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Przykryj bułki ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C.
10. Przed pieczeniem delikatnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, aby nadać im złocisty kolor.
11. Piecz bułki przez około 12-15 minut, aż staną się rumiane.
12. Po upieczeniu ostudź bułki na kratce.
Gotowe! Teraz możesz korzystać z tych pysznych bułek do hot dogów i cieszyć się ich smakiem.