Przepis na bułki z piekarnika 📖
Oto prosty przepis na bułki z piekarnika:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj suchye drożdże i dokładnie wymieszaj.
2. Dodaj letnią wodę i olej do suchych składników. Zestaw miskę i zagniataj ciasto na stolnicy przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody, a jeśli za mokre - dodaj trochę mąki.
3. Po zagniataniu przykryj misę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 1,5 - 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Gdy ciasto podwoi się, złóż je na lekko oprószoną mąką stolnicę i delikatnie wgnieć, aby usunąć powietrze.
5. Formuj z ciasta 10-12 równej wielkości bułek. Możesz użyć rąk lub nóż do pizzy, aby ciąć równe kawałki.
6. Umieść bułki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy między nimi.
7. Przykryj bułki ściereczką i pozostaw na godzinę, aby po raz kolejny podrosły.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C.
9. Po godzinie piecz bułki w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż staną się złociste i wydają głuchy dźwięk po lekkim stuknięciu.
10. Wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na kratce.
Teraz możesz cieszyć się świeżymi, domowymi bułkami prosto z piekarnika!