Przepis na chleb tostowy moje wypieki 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 300ml letniej wody
- 7g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko

Przygotowanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na 5 minut, aż drożdże się aktywują.
3. Dodaj aktywowane drożdże wodne do mąki i mieszaj, aż składniki się połączą.
4. Dodaj olej roślinny i jajko, kontynuując mieszanie, aż powstanie elastyczne ciasto.
5. Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
6. Umieść ciasto z powrotem w naczyniu, przykryj ściereczką i odstaw na około 1-2 godziny, aż podwoi objętość.
7. Po wyrośnięciu wyjmij ciasto z naczynia i ponownie zagniataj przez kilka minut.
8. Przełóż ciasto do keksówki, wcześniej wysmarowanej olejem, i delikatnie rozciągnij je do brzegów formy.
9. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
10. Nagrzej piekarnik do 200°C.
11. Wstaw keksówkę z ciastem do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż chleb będzie pięknie złoty.
12. Po upieczeniu wyjmij chleb z keksówki i odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.
13. Gdy chleb ostygnie, pokrój go na plastry i podgrzewaj na tosterze przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

chleb moje wypieki
tostowy chleb
chleb tostowy
zapiekanki chleb tostowy
chleb tostowy pelnoziarnisty