Przepis na chleb moje wypieki 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 10g soli
- 7g drożdży
- 300ml letniej wody
- opcjonalnie: pestki słonecznika, sezamu, maku
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól.
2. Rozpuść drożdże w letniej wodzie, poczekaj kilka minut, aż drożdże się aktywują.
3. Wlej roztwór drożdży do mąki i zagniataj ciasto przez około 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Odstaw ciasto na około 1-2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
5. Gdy ciasto podwoi się, delikatnie je przepukaj, by usunąć powietrze. Możesz dodać również pestki słonecznika, sezamu, maku lub inne dodatki.
6. Uformuj chleb według swojej preferencji i umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Odstaw chleb na kolejne 30-45 minut, aż znowu podwoi swoją objętość.
8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
9. Włóż chleb do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż stanie się złocisty na zewnątrz i wyda dźwięk "stuknięcia" przy lekkim puknięciu w spód.
10. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Gotowy chleb podawaj według uznania - można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, z masłem, serem czy ulubionymi dodatkami. Smacznego!