Przepis na chleb w foremce 📖

Oto prosty przepis na chleb w foremce:

Składniki:
- 500g mąki pszenna (najlepiej chlebowa)
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300-350ml letniej wody
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła

Przygotowanie:
1. W małym naczyniu rozpuść drożdże w 50ml letniej wody. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże, olej (lub masło) i resztę wody (250-300ml). Zagnieć ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody, jeśli za mokre - odrobinę mąki.
4. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Przed pieczeniem rozwałkuj ciasto na prostokąt i zwiń je wzdłuż krótszego boku, aby powstał wałek.
6. Umieść wałek ciasta w natłuszczonej foremce do chleba i przykryj go ściereczką. Pozwól ciastu ponownie wyrosnąć przez około 45-60 minut.
7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
8. Po wyrośnięciu ciasta, delikatnie posmaruj je mlekiem lub roztrzepanym jajkiem, co nada mu ładniejszy wygląd po upieczeniu.
9. Włóż foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz chleb przez około 30-40 minut, aż będzie pięknie rumiany.
10. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce przed pokrojeniem.

Gotowy chleb można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Smacznego!

Podobne przepisy

mielone w foremce
babke w foremce
babke w foremce prostokatnej
chleb. prosty i sprawdzony chleb domowy. menu dorotki
chleb fit