Przepis na chłodnik z arbuzem 📖

Składniki:
- 1 średni arbuz
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kefiru
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z 1 limonki (opcjonalnie)
- Kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- Kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Arbuz przekrój na pół, usuń pestki i wydrąż miąższ za pomocą łyżki. Włóż go do blendera.
2. Ogórka i cebulę obierz, pokrój na kawałki i dodaj do blendera z arbuzem.
3. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i również dodaj do blendera.
4. Wszystkie składniki w blenderze zmiksuj na gładką masę.
5. Dodaj jogurt, kefir i koperek do masy w blenderze, dokładnie wszystko wymieszaj.
6. Chłodnik dopraw solą i pieprzem według własnego gustu. Możesz również dodać sok z limonki, aby nadać mu świeżości, oraz listki mięty, aby nadać mu intensywniejszy smak.
7. Przelej chłodnik do miseczek i schładzaj w lodówce przez około godzinę.
8. Przed podaniem możesz dodać kilka kostek lodu dla efektu orzeźwienia.

Smacznego!

Podobne przepisy

sałatkę z arbuzem
owsianke z arbuzem
deser z arbuzem
chlodnik
podaj chłodnik