Przepis na chrupiące pałki z kurczaka 📖
Oto przepis na chrupiące pałki z kurczaka:Składniki:
- 500 g kurczaka (najlepiej udka bez skóry)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej roślinny do smażenia
Instrukcje:
1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Kurczaka umyj i pokrój na pałki o jednorodnej grubości.
2. W misce rozbij jajka i rozmieszaj je widelcem.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sól, paprykę słodką, czosnek granulowany i pieprz.
4. Każdą pałkę zanurzaj najpierw w jajku, a następnie obtaczaj w mieszance mąki, delikatnie dociskając, aby paneer dobrze przylegał.
5. Na dużą patelnię wlej olej roślinny tak, aby pokrywał jej dno około 1-2 cm i rozgrzej go na średnim ogniu.
6. Kiedy olej będzie odpowiednio nagrzał się, dodaj pałki z kurczaka i smaż z obu stron na złoty kolor. Może to zająć około 10-12 minut, w zależności od grubości i wielkości pałek.
7. Po usmażeniu, wyjmij pałki z kurczaka z patelni i odkładaj na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu się zebrał.
8. Chrupiące pałki z kurczaka najlepiej smakują na ciepło, podawane z ulubionym sosem, frytkami lub sałatką.
Smacznego!