Przepis na ciasteczka francuskie z cynamonem 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, cynamon i sól.
2. Dodaj pokrojone masło i zagnieć składniki szybko, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj jajko i ponownie zagnieć, aż składniki się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
5. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3-4 mm na lekko oprószonej mąką powierzchni.
6. Wycinaj ciasteczka foremką o dowolnym kształcie.
7. Wyłożone ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
8. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasteczka staną się lekko złociste.
9. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
10. Gotowe ciasteczka francuskie z cynamonem możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Smacznego!

Podobne przepisy

tosty francuskie z cynamonem
ciasteczka francuskie
kruche ciasteczka francuskie
ciasteczka francuskie z marmoladą
ciasteczka francuskie z nutellą