Przepis na ciastka linzer 📖
Oto przepis na ciastka linzer:Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 2 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 200 g migdałów mielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dżem malinowy do nadzienia
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jednolitą masę.
2. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj mąkę, migdały mielone, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (ok. 3 mm) na lekko oprószonej mąką powierzchni.
6. Wykrawaj foremką okrągłe ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Na połowie z wykrojonych ciastek, wydrąż centralną dziurkę w kształcie serca lub innego wzoru.
8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
9. Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż delikatnie się zrumienią.
10. Po ostudzeniu, na całych ciastkach rozsmaruj dżem malinowy, a następnie nakładaj ciastka z wyciętymi środkami na wierzch.
11. Gotowe ciastka linzer możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!