Przepis na ciastka maślane z cukrem 📖

Składniki:
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Masło o temperaturze pokojowej umieść w misce i dodaj cukier. Mieszaj energicznie, aż składniki połączą się.
2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do masy masła i cukru. Kontynuuj mieszanie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
4. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy maślanej, mieszając jednocześnie, aby utworzyć jednolite ciasto.
5. Gdy składniki się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i uformuj je w kulę. Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
6. Po schłodzeniu ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 1 cm. Możesz użyć foremek do wycinania ciastek w różnych kształtach.
8. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 10-12 minut, aż lekko się zrumienią.
9. Po upieczeniu, wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blasze.

Ciastka maślane z cukrem są gotowe do podania! Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby zachowały świeżość. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasteczka maślane z cukrem
kruche ciasteczka maślane z cukrem
ciastka z cukrem
kruche ciastka z cukrem
ciastka kruche z cukrem