Przepis na ciastka smalcówki 📖
Składniki:- 200 g smalcu
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka wanilii
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj sproszkowany smalec, cukier i jajka, aż masa będzie jednolita.
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i wanilię do miski. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
3. Ciasto podziel na dwie części. Zawijaj każdą w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
5. Foremką wycinaj ciastka dowolnego kształtu i układaj na uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
6. Wstaw blaszkę z ciastkami do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
7. Piecz ciastka przez około 12-15 minut, aż zaczną się lekko rumienić.
8. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
9. Na koniec posyp ciastka cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!