Przepis na ciasto aniołek 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Oddziel białka od żółtek.
2. W misce ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając pianę do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj żółtka, jedno po drugim, delikatnie mieszając całość.
6. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj, aż składniki dokładnie się połączą.
7. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do ciasta aniołka.
8. Wstaw je do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru i będzie sprężyste.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto hit
ciasto ryb
wz ciasto
ciasto bit
ciasto ambrozja