Przepis na ciasto cappuccino z mlekiem w proszku 📖

Składniki:

- 200g masła
- 200g mąki
- 200g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki gorącej wody

Instrukcje:

1. W misce umieść masło i cukier, następnie wymieszaj je rózgą lub mikserem, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy do masy masło-cukier. Kontynuuj mieszanie, aż składniki się połączą.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kawę rozpuszczalną, kakao i proszek do pieczenia.
4. Stopniowo dodawaj składniki suche do mokrych, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
5. Następnie dodaj mleko w proszku i gorącą wodę do ciasta. Wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia lub do foremek na muffiny, uprzednio wyłożonych papilotkami.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut (lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy)
8. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto cappuccino z mlekiem w proszku i serkami homogenizowanymi
lukier z mlekiem w proszku
mazurek z mlekiem w proszku
andruta z mlekiem w proszku
orzeszki z mlekiem w proszku