Przepis na mazurek z mlekiem w proszku 📖

Przepis na mazurek z mlekiem w proszku:

Składniki:

- 250 g mąki
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie mleka w proszku
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie śmietany kremówki (250 ml)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka żelatyny
- dowolne owoce lub bakalie do dekoracji

Wykonanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder.
3. Zagnieć składniki razem, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części: większą i mniejszą.
5. Większą część ciasta rozwałkuj na formę do tarty, rozłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
6. Małą część ciasta zostaw na dekorację.
7. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz około 20 minut w temperaturze 180°C, aż zbrązowieje.
8. W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku rozpuść mleko w proszku w mleku, dodaj cukier waniliowy i zagotuj.
9. W drugim rondelku podgrzej śmietanę.
10. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, a następnie dodaj ją do podgrzanej śmietany.
11. Zawartość pierwszego rondelka przelej do drugiego i wymieszaj razem.
12. Gotowy krem zostaw do ostudzenia.
13. Ciasto z piekarnika wyjmij, a gdy ostygnie, wyłóż na nie krem.
14. Z reszty ciasta uformuj ozdobne wstążki lub plasterki i udekoruj nimi wierzch mazurka.
15. Na wierzch mazurka możesz również ozdobić go dowolnie wybranymi owocami lub bakaliami.
16. Mazurek odstaw do lodówki na kilka godzin, aby krem się dobrze schłodził.
17. Podawaj schłodzony mazurek na słodko. Smacznego!

Podobne przepisy

andruta z mlekiem w proszku
sernik z mlekiem w proszku
andruty z mlekiem w proszku
ajerkoniak z mlekiem w proszku
lukier z mlekiem w proszku