Przepis na ciasto drożdżowe w wypiekaczu do chleba 📖
Oto przepis na ciasto drożdżowe w wypiekaczu do chleba:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g drożdży świeżych lub 5g drożdży suchych
- 250ml ciepłego mleka
- 50g cukru
- 80g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W małej misce wymieszaj drożdże z 1 łyżką cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i zaczną rosnąć.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże, ciepłe mleko, roztopione masło i jajko. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przełóż ciasto do formy wypiekacza do chleba, uprzednio natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Włącz wypiekacz do chleba i ustaw tryb wypieku ciasta na "Ciasto" lub "Drożdżowe". W zależności od modelu wypiekacza, ustaw odpowiednią temperaturę i czas wypieku.
6. Po upływie ustalonego czasu, wyjmij ciasto z wypiekacza i odstaw je na bok, aby wystygło przed podaniem.
Ciasto drożdżowe w wypiekaczu do chleba jest teraz gotowe do serwowania. Możesz je podać na śniadanie lub jako smakowitą przekąskę. Smacznego!