Przepis na chleb domowy pieczony w wypiekaczu 📖

Oto prosty przepis na chleb domowy pieczony w wypiekaczu:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g suchych drożdży
- 300ml ciepłej wody
- opcjonalnie: 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier.

2. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i zostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się rozpuszczać.

3. Wlej rozpuszczone drożdże do mąki i delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, aby chleb miał lepszą konsystencję, dodaj również oliwę z oliwek i wymieszaj.

4. Zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.

5. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

6. Po wyrośnięciu ciasta, przekładaj je na stolnicę i delikatnie ugnieć, aby usunąć powietrze.

7. Przygotuj formę do pieczenia – możesz ją wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

8. Umieść ciasto w formie, przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na około 30 minut, aby wyrosło.

9. W międzyczasie rozgrzej wypiekacz do 200°C.

10. Po wyrośnięciu ciasta, włóż je do rozgrzanego wypiekacza i piecz przez około 30-40 minut, aż chleb nabierze złocistego koloru.

11. Wyjmij chleb z wypiekacza, ostudź na kratce przed pokrojeniem.

Gotowy chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni. Smacznego!

Podobne przepisy

chleb domowy pieczony w piekarniku
chleb domowy pieczony w piekarniku z ziarnami
chleb domowy pieczony w maszynie do chleba
chleb domowy pieczony w piekarniku bez drożdży
chleb w wypiekaczu