Przepis na ciasto egipskie noce 📖

Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka wanilii
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 50 g posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i wanilię.
2. Dodaj roztopione masło i jajka. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Dodaj posiekane orzechy włoskie i orzechy laskowe. Wymieszaj, aby równomiernie rozprowadziły się w cieście.
4. Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 20x20 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż stanie się złote.
6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia.
7. Pokrój ciasto na kwadratowe lub prostokątne kawałki i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

wz ciasto
ciasto hit
ciasto ryb
ciasto bit
ciasto ambrozja