Przepis na ciasto etna 📖

Przepis na ciasto Etna:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 125g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kakao i kawę rozpuszczalną.
2. Dodaj pokrojone masło i rozgnieć składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajka do kruszonki i zagnieć ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części - jedna powinna być większa.
5. Mniejszą część ciasta rozwałkuj i wyłóż na dnie formy do pieczenia.
6. Czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki i posyp na spód ciasta.
7. Na czekoladę połóż drugą część ciasta.
8. Całość piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30 minut.
9. Po upieczeniu ciasto Etna powinno ostygnąć przed podaniem. Możesz je posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto hit
ciasto ryb
wz ciasto
ciasto bit
ciasto ananasowe